In Amsterdam stond de AEX-index van meest verhandelde fondsen na ruim een half uur 0,1 procent hoger op 356,63 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen noteerde een winst van 0,1 procent op 637,33 punten. Ook in Londen en Frankfurt kregen de belangrijkste graadmeters er 0,1 procent bij. De CAC 40-index in Parijs bleef onveranderd.

De hoofdfondsen in Amsterdam begonnen zonder grote uitslagen. De grootste winst in de AEX was voor uitzender Randstad, met een plus van 0,7 procent. Branchegenoten zaten eveneens in de lift. In de MidKap won USG People 0,6 procent, nadat bestuursvoorzitter Rob Zandbergen zich in een interview positief had uitgelaten over de toekomst van zijn bedrijf. Detacheerder DPA Group stond 1,5 procent in de plus.

De olieprijs

De olieprijs hield stand vlak boven 90 dollar per vat. Dat niveau werd woensdag voor het eerst in ruim twee jaar doorbroken, na een een onverwachte daling van de Amerikaaanse olievoorraden. Grote Europese olieconcerns profiteerden met kleine koerswinsten. In Amsterdam won het aandeel Shell 0,3 procent. De Britse concurrent BP ging 0,7 procent omhoog, het Franse Total werd 0,2 procent meer waard.

Toeleverancier aan de chipindustrie ASM International was een koerssprong van ruim 5 procent opnieuw een van de grotere winnaars aan het Damrak. Het aandeel won woensdag ook al 3 procent, nadat het bedrijf de zorgen bij beleggers over de overname van Siemens-onderdeel SEAS had weggenomen.

Arseus

De leverancier aan de medische industrie Arseus profiteerde nauwelijks van de presentatie van de tweede overname deze week. Ditmaal gaat het om de overname van de Belgische branchegenoot Devroe Instruments, een bedrijf met een geschatte jaaromzet van 3 miljoen euro. Maandag maakte het bedrijf al bekend de Braziliaanse leverancier van farmaceutische grondstoffen aan apotheken DEG in te lijven. Het aandeel Arseus won 0,2 procent.

Aalberts Industries ging bijna 3 procent onderuit, na een adviesverlaging door de analisten van SNS Securities. De bank verwacht dat de toeleverancier aan de industrie volgend jaar de crisis te boven komt, zowel in omzet als in winstgevendheid. Na een koerswinst van circa 58 procent dit jaar ziet SNS echter nog maar weinig ruimte voor het aandeel om verder te stijgen.

De euro was donderdagochtend 1,3110 dollar waard. Aan het einde van de Europese beurshandel op woensdag werd de munt voor 1,3090 dollar verhandeld.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl